busteni

Brașovenii habar n-au să facă turism

Ca locuitor al acestui oraș, știu că sunt anumite perioade din an în care turiștii năvălesc grămadă. În septembrie vin autocare pline de spanioli bătrâni, în vară orașul e plin de chinezi, în Decembrie (după Crăciun) vin bucureștenii, piteștenii și argeșenii. La început de ianuarie vin rușii și moldovenii să petreacă un Crăciun și revelion la munte. Ăștia ultimii sparg cei mai mulți bani.

Eh, nu e nimic rău în asta. Chiar e bine. Din cauza televiziunilor care promovează excesiv Poiana Brașov și Valea Prahovei, pare că aici e foarte mișto în perioada asta și aici e epicentrul distracției de iarnă.

O să vă zic cât de proști sunt cei ce coordonează Brașovul când vine vorba de mulți turiști în Poiană. Da, stațiune foarte scumpă, cu servicii de tot rahatul, unde plătești 50-70 de lei pe o masă la un restaurant unde ospătarii reușesc cu brio să te facă să te simți ca ultimul om, dacă tot dai o poală de bani. E un tourist-trap perfect, și în ciudat chestiilor ăstora, oamenii continuă să vină an de an. Eu nu mai calc în Poiană pe timp de iarnă cât trăiesc. Poate doar vara, când e pustiu, dar și atunci nu o să mai intru în vreun restaurant.

Eh, promovăm turismul, facem fluturași (că așa se promovează), facem logo-uri de milioane de euro cumpărate cu 20$ de pe stock, vin oamenii buluc să se dea cu săniuța pe Bradul. Practic, banii vin grămadă, nu?

Eh, ce fac autoritățile? Simplu. Închid accesul în Poiană.

Da, e o stațiune mică, pe care o faci pe jos în 15 minute, cu foarte multe hoteluri și o parcare mare unde te costă doar 13 lei să îți lași mașina 2 ore. Și oamenii care stau cu placa în portbagaj și copiii care ard nerăbdători să se dea pe pârtie nu pot urca. Așa se face turism. Îi chemi pe oameni și îi trimiți acasă, că e cu locuri limitate.

De ce se face treaba asta?

Stațiunea se umple de mașini. Are o parcare mare, dar nu face față. Dacă este o mașină pentru 2 persoane, la 500 de persoane avem 250 de autoturisme. Nu cred că încap atâtea în Poiană. Iarna se parchează mașinile peste tot: Parcări, trotuare, străzi, intersecții. Nebunie. Ca la București.

Dacă tot suntem proști, cum rezolvăm?

Sunt de acord să se închidă drumul de Poiană. Există doar autobuzul care urcă și mașinile de aprovizionare. Cum turiștii nu pot să se ascundă toți în dubele de panificație ca niște imigranți, singura soluție e autobuzul 20. Care, din câte știu, pleacă la fiecare 30 de minute. TREIZECI DE FUCKING MINUTE!

Să ia RATBv 10 autobuze de pe alte linii și să pună un autobuz la fiecare 5 minute, să fie flux continuu de turiști. Da, poate multe coboară goale, dar atâta timp cât oamenii urcă să spargă 20 de lei pe un kurtos, de ce nu? Plus, n-ar strica să fie și un program. Să stea Gigel de la RATBv să observe când urcă cei mai mulți turiști și când coboară toți. Bănuiesc că dimineața și seara. Și să regleze mașinile să fie suficiente. Dar asta înseamnă să gândești, și se știe că oamenii de la RATBv nu sunt chiar pricepuți la astfel de activități.

Nu-i mai simplu să închidem drumul, turiștii să înjure polițiștii care stau în drum și trebuie să dea explicații tuturor gigeilor care voi și ei să urce și să așteptăm să treacă nebunia, să vină vara și să mai luam ceva bugete să promovăm turismul? Ba bineînțeles.

Bonus: O idee și de la Vali.

3 thoughts on “Brașovenii habar n-au să facă turism”

  1. Uite unul dintre motivele pentru care imi place mie asa de mult Asia! Bai nu ai cum sa nu ajungi unde iti doresti! Chiar daca stai la coada, iei autobuz, tuk-tuk, bicicleta sau motocicleta. Daca e foarte populara o destinatie ai cel putin 3 modalitati usoare de a ajunge acolo. Nu rateaza nici o ocazie sa iti ia banii!
    Imi mai plac si preturile diferentiate. Esti localnic? Ia bai Gigele cu 5 lei si hai si maine. Esti turist, no marca banul ca oricum poimaine nu mai treci pe aici!
    Pentru romani Poiana Brasov e scumpa, pentru vestici sunt preturi decente!
    Dar mai dureaza pana sa intelegem cat de mult bine ne fac turistii.

  2. Ia sa concesionezi transportul public la o firma privata sa vezi ce repede se organizeaza totul.Astia din Primarie care au sub coordonare si transportul au mentalitatea angajatului la stat.Isi fac treaba si atat. Ei nu gandesc sa eficientizeze activitatea pentru ca iau acelasi salariu iar faptul ca macar ar lucra pentru binele comun al comunitatii locale ii lasa indiferenti.

  3. Solutia ar fi o megaparcare sub/supraetajata pe locul parcarii mari si pe locul fiecarei parcari publice din Poiana. Practic astfel s-ar dubla/tripla etc numarul de locuri de parcare din statiune. Pentru cei cu echipament de schi este destul de incomod sa se urce in autobuz si care face cam 20 de minute pana in Poiana. Pentru amatorii de vin fiert/ kurtos/mici probabil n-ar fi o problema…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *