12661960_10205826835209459_4926585775491600754_n

Cică România e o țară de vis

În ultima perioadă am avut ocazia să povestesc cu oameni din toate colțurile lumii. Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Spania, Italia… mai toată Europa. În plus, câțiva din alte continente, gen America sau Asia.

Prima oară am zis că e o coincidență, dar în timp m-am convins că poate oamenii ăia au dreptate. În Tenerife m-am împrietenit cu un profesor universitar, undeva pe la 50 de ani, originar din Peru, dar de-a lungul vieții a călătorit în vreo 50 de țări. A locuit în vreo 7 din ele, iar la final s-a stabilit pe insulă. Oricum, ideea e că omul era plimbat. Călătorea între 6 și 9 luni pe an. A vizitat România de vreo 5 ori, și a stat aici vreo 5 luni în 2013. Omul era pur și simplu fascinat de cât de frumoasă e țara. Dar asta știm cu toții. Omul era foarte fascinat de oameni. Spunea că sunt printre cei mai faini oameni din lume. Și nu mănâc rahat când spun asta. Eu încercam să-l conving că nu e chiar așa de fain, dar el mi-a adus argumente pe parcursul discuției care să mă facă să-mi doresc tot mai tare să locuiesc aici.

Aseară m-am întâlnit cu un amic în centru. Mi-a dat mesaj că întârzie vreo 10 minute, așa că am decis să îl aștept la o țigară. Doi cetățeni, unul mai bronzat și unul blond cu ochi albaștri cărau la un coș de cumpărături plin. Au venit să-mi ceară un foc și cumva ne-am apucat de povestit.

Ăla bronzat era din Maroc, dar avea un business în Dubai și locuia acolo. A auzit de România de la cineva așa că și-a luat nevasta, copilul și s-au mutat aici pe perioada verii. Pe lângă faptul că a spus că totul este foarte-foarte ieftin, avem acces la tot felul de chestii faine (printre care și alcoolul, iar el era fascinat de cum poți să cumperi bere din orice magazin cu 3 lei). A spus că vrea să se mute aici de tot și că a întâlnit tot felul de români nemultțumiți de traiul de aici.

Blondul era olandez, venit aici în vacanță. A zis că a venit pentru o săptămână, dar deja e aici de o lună. E programator, așa că poate să lucreze remote și că s-a îndrăgostit de România. Spunea că stă în Avantgarden și că plătește 200 de euro pe chirie. Are vedere la Tâmpa și că nu cheltuie mai nimic pentru traiul aici. Bine, comparativ cu Olanda, probabil.

Am mai întâlnit niște americani, mutați aici de ani buni. Eu nu reușeam să-nțeleg de ce s-ar muta americanii aici. În capul meu nu are logică. Pentru ei era locul ideal de a trăi. Taxe mici, cheltuieli minime, țară sigură, multă verdeață, liniște, libertate multă.

Sigur, întrebarea mea a fost dacă au dat piept cu instituțiile statului. Evident, toți au spus că asta e marea problemă a țării. Dacă reușim să dăm afară toate tantiile de la ghișeele pe la care trebuie să treci să-ți pună ștampilă ca să poți să mergi la urmatoarea să plătești ca mai apoi să duci chitanța la a treia, o să fim pe drumul cel bun.

Acum mă întreb dacă să mai iau în calcul o relocare…

One thought on “Cică România e o țară de vis”

  1. Da, bine, alcoolul… cand vii de la restrictii mai mari, asa pare. “Moaama, fete dezbracate pe strada!” mai zic musulmanii. Las’ ca fetele alea sunt pierdute, asta nu se mai pune la socoteala? (Io nu sunt religioasa deloc, dar o spun din alte puncte de vedere). Dar poate la noi alcoolul e vandut asa ieftin ca sa distraga atentia oamenilor de la probleme – si pe deasupra, cati betivi nu isi bat copiii? Sau dau coltul la 50 de ani cu ciroza?
    Ce sa zic, trebuie sa faci asa cum iti spune inima. Eu am fost relocata si acum stau aici – am impresia ca oriunde ai sta, tot aia e, lumea s-a conectat, s-a globalizat, si esti in contact direct cu orice zona. Nu-mi convin deloc unele aspecte de aici, dar nici strainii nu sunt mai breji la gandire uneori. Calatoresc cat de mult pot, si incerc sa mai schimb cate ceva. Mai ales la procesul de implicare civica, asta e varza aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *