Curs conducere defensiva de la Smart-Driving

circuitprejmer

Acum o saptamana si ceva ziceam pe facebook ca cei de la Guidare Pilotare Romania tin un curs interesant de conducere defensiva la Prejmer, pe circuitul de langa Brasov.

Cum stiam ca in weekend am alte planuri, am zis ca o las pe altadata. Desi suna bine. Dar baietii simpatici de la Michelin Romania n-au fost de acord cu mine, asa ca mi-au sugerat sa dorm mai putin si sa fac cumva sa ajung, ca au auzit ei ca e loc si de mine la volanul unui Mini Cooper S. Asa ca mi-au spus sa dorm bine, ca duminica am de lucru. Iar eu am zis ca ma sacrific si o fac si pe asta, ce era sa zic, nu? 😀

minicooper

Asa ca Duminica dimineata, putin bulversat de schimbarea orei, de care n-am aflat pana nu am vazut ca masina imi spunea ca-i 8:15 iar telefonul 9:15, am ajuns la circuit unde masinile erau curate si aliniate, asteptand invataceii.

Cursuri de conducere am mai facut, chiar pe acel circuit, acum doi ani, cand cei de la BMW m-au invitat sa incerc masinile lor. Doar ca nu s-a pus foarte mult accent pe tehnica, ci a fost mai mult Joy Ride, asa cum ii spunea si numele. Credeam ca stau bine la volan, credeam ca stiu cum sa invart de volan, credeam ca stiu cum sa abordez curbele si cum sa franez. Credeam gresit.

diploma smart driving

Am descoperit ca sunt cam violent cu masina, o arunc in curbe si nu franez cat trebuia. Intram prea repede in curbe. A fost interesant ca s-a combinat teoria cu practica. Adica ne explica 10-15 minute tehnica, mergeam pe circuit unde faceam 5-7 ture, apoi mergeam inapoi in “clasa” unde dadeam un scurt test. Am facut jaloane la viteza mica, sa ne obisnuim cu invartirea volanului si masina, apoi la viteza mai mare.

Apoi am exersat franarea de urgenta, un fel de testul elanului. La viteze de 50km/h, 60 si 70. Am vazut ce importanta are apasarea franei 100%, adica sa dai in ea ca turcu’ si cam cat de repede se opreste masina cand ai rotile drepte versus cand le ai bracate.

Apoi am trecut la abordarea virajelor, unde am facut la ture pana ne-a intrat in cap (cat de cat) unde gresim si cam cum putem sa facem sa indreptam chestiile. Eu tot n-am reusit sa nu arunc masina in curbe si pierdeam timp.

Data viitoare merg la cursul Sportiv, poate ala mi se potriveste mai bine :)

Si un video scurt, ca nu prea am apucat sa pun camera si sa filmez, eram ocupat cu altele 😀

 

One thought on “Curs conducere defensiva de la Smart-Driving”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *