rahat1

De aia nu evoluăm

Eram zilele trecute la Sergiana, în Coresi Mall. Când să plătesc, cu cardul, ca de obicei, ospătarul m-a întrebat dacă e “d-ăla wireless”. Nu, i-am zis. E old-school, trebuie să-l schimb.

Și atunci ospătarul îmi zice senin “Să nu vă luați contactless. Sunt mai bune ăstea. Ălea nu-s bune”. Mirat, poate nu sunt eu în pas cu tehnologia, îl întreb de ce.

– Hoții își fac un fel de dispozitiv, și când trec pe lângă tine, nici nu trebuie să te atingă, că hap, rămâi fără banii de pe card. Îmiginează-ți dacă dau ăia o tură prin mall, de la câți fură ăia bani. Eu nu mi-aș face.

– Nu cred că e chiar așa, zic eu puțin sceptic.

– Ba da, eu la toți le zic să nu-și facă. Am văzut eu pe net că așa fură. Bine, nu la noi, în America.

Mi-am băgat PIN-ul, și m-am întors la fetele cu care eram la masă. În rest, bună ciorba de fasole cu afumătură de acolo. Dar mă gândeam câtor persoane le-a zis ospătarul, care avea intenții bune, să nu treacă la contactless și câte persoane poate influența, involuntar, un astfel de om. Și nu doar cu cardurile. Poate și cu politica, poate și cu deszăpezitul din fața casei sau vaccinurile.

13 thoughts on “De aia nu evoluăm”

 1. Băi, are ceva dreptate și el. E caz real cu un tip din usa care umbla cu pos la metrou. Bine, se cam impingea în buzunarul cu portofelul, nu doar trecea pe lângă ei…nu mereu mergea…Și orice tranzacție cu pos wireless trece prin bancă, deci rămân urme…

  1. “era un caz”. Asa, e un caz in SUA când o doamnă a murit după ce a mâncat o felie de pâine. Ce facem, nu mai mâncăm pâine?

   1. Nu zic că nu sunt utile. Sunt. Dar tehnic vorbind sunt vulnerabile la un astfel de atac. Care sunt sansele? Aceleasi ca pierdutul portofelului cu bani in el probabil…so.

 2. Domnul poftește rahat – da’ e ok, orice doamnă mai în vârstă știe că usturoiul vindecă orice boală.

  Nu prea influențează decât pe cei care oricum erau deschiși la asta și știau ei oricum cum merge treaba, că Soros le fură de pe card. De ăia care fură de pe cardurile contactless te mai poți feri, dar ce te faci cu ospătarii mâncători de căcat? Că ăia îți servesc mâncarea pe care o mănânci direct, fără PIN.

   1. Uite din aceasta cauza nu pot eu, studentă fiind, sa lucrez în timpul liber ca și ospătar. Toată lumea m-ar considera o ratata care nu a reușit sa își ia bac-ul și e nevoita sa fie ospătar pentru tot restul vieții. Din aceasta cauza nu evoluam. Pentru ca nu se gândește nimeni ca sunt studenta în ultimul an la o facultate tehnica și vreau sa fac un ban în plus lucrând în acest domeniu. Avem, poate, același material educational dar nu putem avea aceleași ideologii : eu nu pun eticheta din prima.

     1. “Ar fi foarte greu sa găsesc un restaurant unde ospătarul sa împartă aceleași ideologii cu mine, as muri de foame”
      Știi ce înțeleg din asta? Ca exista o linie mai fina sau mai groasa intre tine și ospătar.

     2. Era vorba de ospătarii care mănâncă rahat gratuit cu unii clienți, zicea Dorin. Am prieteni ospătari, am fost ospătar, nu-s un magnat să fiu eu miez. :)

 3. limita parca e setata la 100 de lei oricum prin contactless (cel putin eu asa am la ING) si nu e chiar asa, in trecere. Trebuie sa zabovesti acolo o secunda jumatate cu cardul, si sa se atinga, ca sa fie bine.

 4. Proof of concept-ul exista.
  De aici pana la baietii care se plimba prin mall cu POS-ul in buzunar, e drum lung.
  1) In primul rand, POS-ul cu contactless nu incape in buzunarul pantalonilor de trening, ca bate la ochi.
  2) POS-ul este conectat la un procesatori de plati, in cazul asta o banca, si nu se ofera pe persoana fizica, gen baietilor care au citit pe fb ca poti fura bani de pe contactless.
  3) Daca chiar ti-ar lua banii, ai putea merge la banca si se identifica usor dispozitivul pe care s-a facut plata.

  Dar, da, cardurile contactless sunt vulnerabile, riscul vulnerabilitatii creste cu cat te apropii de gainile rotunde, in vid.

  https://blog.kaspersky.com/contactless-payments-security/9422/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *