cool-thing

De ce cred oamenii că nu sunt #omfain

De curând am avut nişte situaţii cu câţiva oameni. Mă rog, companii. Agenţii şi colaboratori.

Treaba stă în felul următor: Lucrez pe cont propriu de un an şi aproape jumătate. Am contracte cu tot felul de oameni şi firme. Lucrez cu cele mai mari companii din România din diferite domenii: telecom, banci, consultanţă, IT, online etc. Derulez simultan între 3 şi 5 proiecte mai tot timpul. Evit şedinţele sau conferinţele pentru că n-am un program de 8 ore pe care să îl umplu şi şeful să vadă că fac ceva toată ziua. Încerc să fiu cât mai productiv. Timpul meu costă, la propriu.

Bun. În perioada asta n-am păţit niciodată să nu îmi pot respecta contractul. Şi credeţi-mă, am deadline-uri decente, între 5 zile şi o lună. Dacă intervine ceva neprevăzut, cum ar fi să mă îmbolnăvesc, anunţ clienţii şi amân 1-2 zile, până mă pun pe picioare. Sau dacă se întâmplă să întârzii cu ceva, îmi cer scuze şi bag ca eroul peste noapte, să fie gata totul.

De curând am avut câteva situaţii, cum vă ziceam, în care cealaltă parte din contract nu şi-a onorat obligaţia. Aceea de a plăti la timp. N-am nicio problemă cu termene de plată de 30 sau chiar 60 de zile. Deşi cei mai mulţi clienţi ai mei fac plata în maxim 2-3 zile, motiv pentru care avem o relaţie de lungă durata plăcută pentru ambele părţi.

Dar dacă după 60 de zile nu plăteşti, îmi rezerv dreptul de a-ţi spune că nu ţi-ai respectat termenii. Şi să informez şi oamenii cu care vrei să lucrezi despre treaba asta. Nu, nu o fac public, vedeţi pe blog foarte bine că sunt foarte discret şi rezervat legat de activitatea mea. Nu ies în piaţă să strig: “Bă, ăla nu plăteşte“.

Dar dacă am un amic cu care vrei să lucrezi iar el îmi cere părerea, că ştie că am colaborat, pot să îi zic, practic, adevărul. Acela că nu îţi respecţi contractul. Că nu plăteşti, indiferent de motiv. Că nu a plătit clientul, că a dat faliment banca, că cei de la financiar sunt în concediu, că plouă afară sau că ursul a fost păcălit de vulpe.

Iar atunci tu să mă acuzi că nu am pic de înţelegere? Asta mi se pare a no-no. Nu suntem prieteni iar tu nu poţi să îmi dai datoria înapoi că nu ai luat încă salariul. Nu. Suntem două entităţi profesionale, care desfăşoară activităţi împreună. Avem un contract. Până în data de X, eu fac treaba Y. Iar după, tu mă plăteşti până în data Z. Fără steluţe lângă care să scrie “Dacă ne dă banii clientul şi dacă doamna de la financiar nu e în concediu iar afară nu plouă mocăneşte.

Pentru că, ghici ce! Nu va mai exista o a doua oară. Asta e clar. Şi fix pentru treaba asta, că nu stau să aştept 120 de zile pentru o plată, nu sunt om fain. Nu sunt la fel de înţelegător ca altul, care a aşteptat. Şi apoi cei care nu plătesc merg la alţi oameni şi le spun că eu sunt nesimţit, că îmi vreau banii.

Aşa ceva…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *