app

De ce n-aș mai putea să mă angajez acum?

În viața unui freelancer sunt momente de rătăcire. Momente în care îți trece prin cap “Bă, n-ar fi mai ok să mă angajez?”. Dar sunt momente care trec repede din cauza companiilor, care pare că fac tot posibilul să alunge oamenii buni. 

Până acum am primit câteva oferte de job care, la prima vedere, sunau bine. Mulți mizează că eu, băiat suficient de deștept și trecut prin viață (cât de cât), o să mă entuziasmez dacă o bagă pe aia cu “birouri moderne” sau “echipa de profesioniști”.

Păi și unde se rupe ața?

Caz concret. Azi dimineață, un anunț de angajare care a stârnit un mic val de ironii pe un grup de UI/UX, unde o companie a angajat o firmă de recrutare să angajeze un UI/UX designer. Companie faină, zic ei.

Problema?

Ei caută un om care se pricepe să facă UI (user interface), UX (user experience), development și Print. Dacă la UI și UX găsești persoane care să le facă bine pe amândoua (deși puțin mai greu), e aproape imposibil să găsești pe cineva care să și implementeze ceea ce face. Dacă îl pui să facă și broșuri (print), să scrie și cod și să-ți facă și un UI foarte bun, deja cauți unicorni. Nu există așa ceva.

Și de asta mă feresc să mă angajez. Am lucrat pe UI și development 2 ani jumate, știu cu ce se mănâncă, never again. Pentru că nu poți să le faci bine pe amândouă. Trebuie să fii foarte bun pe felia ta, nu poți să fii și arhitect bun și să izolezi și casa. Bine, poate poți, dar o să fii maxim mediocru pe amândoua. Dacă mă mai pui și la pus parchet și amenajări interioare, n-o să fac față.

Știu, e vorba de costuri.

Am lucrat pe proiecte cu 20-30 de oameni. Știu cât de important e profitul. Dar hai să încercăm o treabă. În loc să angajăm 5 care fac treabă mediocră și să cheltuim 5k euro (de exemplu) și să facturăm clientului 20k, mai bine angajăm 10 oameni și cheltuim 10k dar iese proiectul impecabil.

—-

Știu că treaba cu UI și UX e o necunoscută mare pentru mulți, dar sunt două chestii destul de diferite. Unul face interfața grafică, ce se vede pe ecran/monitor și unul stabilește interacțiunea utilizatorului cu aplicația. Unul pune iconițe pe ecran, altul scrie specificații, se gândește la sute de scenarii de utilizare.

Degeaba clientul e foarte mișto dacă mă plătește puțin și mă pune să fac treaba a 3-4 oameni, el facturează clientului 3-4 ore-efort, dar eu iau salariu de 1. Că nu mă motivează cu nimic că au ei birouri cool, dacă tot ce văd de dimineață până seara e ecranul PC-ului și cod, sketch și illustrator.

 

One thought on “De ce n-aș mai putea să mă angajez acum?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *