feature

Despre Tenerife: mod de a trăi, cazare și distracție

Scriu abia acum articolul ăsta pentru că am vrut să îmi fac cât de cât o idee despre cum e să stai în Tenerife. Mă rog, eu nu locuiesc aici, dar după o lună și ceva pot spune că mi-am făcut o idee generală făcând zilnic ceea ce fac localnicii.

Insula:

Tenerife, conform wiki, e cea mai mare insulă din cele 7 Insule Canare. Și mare e mult spus. Are undeva la 90km din partea nordică până în Sud. Cu autobuzul faci aproximativ o oră și 15 minute. Au o infrastructură genială: Autostrada care înconjoară insula și trece pe lângă aproximativ toate orașele (orașe care sunt toate pe malul oceanului). Autostrada are 3-4 benzi cu asfalt excelent și nu se plătește taxa.

În mijloc este vulcanul Teide care are 3.700 metri și e un parc național care merită văzut. E singurul loc de pe insulă unde e frig. Adică frig pentru mine, că localnicilor li se pare frig și la 17 grade.

În partea de nord este capitala, Santa Cruz, unde stă majoritatea populației. În sud este partea turistică, cu tot ce înseamnă asta: Plaje, restaurante, baruri, femei, droguri, orice!

Localnicii


Ca să nu aveți surprize, vă zic că nu aveți nicio șansă cu engleza aici (cel puțin în Nord rar găsești câte unul să rupa un cuvânt). În sud, find mai mulți turiști și mulți expați care lucrează la restaurante, mai nimerești câțiva. Când făceam research despre Tenerife mi s-a spus că oamenii vorbesc mai toți engleză. Nimeni nu mi-a spus că asta se întâmplă în sud. Așa că ori limba gimnastică ori spaniolă.

Dar oamenii, de altfel, sunt cei mai prietenoși și calzi oameni pe care i-am întâlnit din toate țările în care am fost. Dacă ești singur, cum eram eu în multe dăți, și te pui pe bordură să fumezi o țigară, o să dureze aproximativ 33 de secunde până va veni cineva să te cunoască. Va împărți cu tine ce are și nu o face pe interes. Singurul lucru pe care ți-l cere va fi o țigară.

Serios, aici un pachet de țigări costa între 1.70 euro și 3.10 (Marlboro roșu). Cu toate astea, ți se cer țigări. Cred că a fost al doilea lucru pe care l-am învățat în spaniolă, după cum să cer o bere, era cum să zic că e ultima țigară. De cele mai multe ori le dau, dar devine enervant la un moment-dat. Probabil e testul lor să vadă dacă ești prietenos. Habar n-am.

Fetele sunt foarte rușinoase, nu fac niciodată primul pas și preferă să meargă băiatul la ele și să le vrăjească frumos. Stau cu tine de vorbă, dar nu merg mai departe de atât decât rar și greu. Sunt și fete faine dar și urâte cu spume. Pentru toate gusturile.

La Carnaval, deși am văzut 80% din oameni beți, nimeni nu a fost violent. Dacă de izbeai de cineva, caz în care în România îți luai o sticlă în cap apoi era întrebat ce faci, aici aveai două variante: – își cere scuze și pleacă mai departe (mai puțin întâlnit) sau – te ia la dans, îți dă sticla lui de vin, vă împrieteniți (des întâlnit).

Cred că în 4 zile de carnaval am băut cu 5 grupuri de oameni pe care nu i-am cunoscut. Și să reținem că nu vorbesc limba!

Costuri

Nu știu cum sunt chiriile în partea sudică, dar în Nord chiriile variază între 300 și 500 la un apartament de 3-4 camere. Eu, de exemplu, stau într-unul cu 3 dormitoare și un living și costă 320 de euro. Am un coleg de apartament cu care împart tot și e chiar decent. Ca să cumperi un apartament costă între 60-90.000 pentru 3-4 camere. Majoritatea au vedere la ocean.

Mâncarea, băutura?

De când sunt aici mi-am gătit o singură dată. În rest, 2 mese la restaurant pe zi. Mă rog, restaurant e mult spus. Nu există așa ceva. Sunt doar barurile lor locale, unde găsești mâncare bună, dar nesănătoasă. Chiar dacă localul arată urât, găsești mâncare interesantă.

Mâncarea lor este compusă, 90% din dăți, din: Hamburgeri (cu de toate), hot-dogs, senvișuri, șnițele cu cartofi (copți cu avocado sau prăjiți) sau pizza. M-a dus o tipă la un restaurant cu specific canarian și mă așteptam să găsesc mâncare bazată pe pește, pentru că e o insulă. Ei bine, aveau doar grătar. Cartofi prăjiți, cartofi copți, omlete și alte chestii de genul student.

Farfuria de mai sus costă 4.20 de euro. Adăugăm și berea, 1.20 euro.

Desigur, au și meniul zilei, la prețuri între 6.50 și 12 euro. Și dacă e mai scump, nu înseamnă că e mai bun. Tot crochete de cartofi la felul 1, calamari prăjiți cu cartofi natur și avocado la felul 2 primești. Dar la ăla mai scump ai și bătură inclusă, cafea și desert. Porția asta genială de lasagna costă 5 euro. Dar nu te mai ridici dup-aia de la masă.

Nu e de mirare că vezi foarte mulți oameni (în special femeile) care sunt super-grăsuțe.

Berea costă 1 euro cea la pahar/halbă mica, 1.50 halbă mare, 3.70 nefiltrată, 1.20 euro cea la sticlă- blondă sau 1.70 cea specială (roșie, neagră sau cu miere). Vinul este 1.70 la sfert, dar n-au decât în unele locuri. Sangria costa 6-8 euro o carafă de jumatate de litru.

Barurile

Există multe și dese. Când sunt evenimente există oferte speciale. 7 euro intrare + open bar până la 12:00. 3-6 euro intrare după ora 12. În rest, se aplică prețurile de mai sus. Au baruri cu specific, unele chiar ascunse prin ganguri care au grădini de vară cu balansoare care sunt geniale.

Supermarketurile

Auchan (Alcampo), Spar, Lidl cu prețuri fix ca în România. Evident, prețuri mai mici la banane, avocado, papaya, cartofi locali și alte chestii mai exotice.

Transportul


Transportul public e genial. Ai autobuze peste tot iar cele două linii de tramvai sunt excelente. O călătorie costă 1.35 euro. Dacă ai card pe care îți pui bani, costă 1.05 euro. Există abonamente lunare cu călătorii nelimitate cu 45 de euro. Au și o aplicație pe care o folosesc foarte mulți prin care validezi călătoria iar abonamentul de 45 de euro costă doar 38. Tramvaiele circulă la 5 minute, te duc foarte repede dintr-o parte a cealaltă (au prioritate peste tot, nu opresc decât în stații). Programul e de la 6 la 24. Autobuzele sunt non-stop.

Ca să ajungi din Nord în Sud costă 6-8 euro o călătorie. Faci aproape 75 de minute.

Mod de viață

Oamenii sunt foarte relaxați. Se fumează foarte mult haș și mai puțină iarbă. Serios, toți fumează pe aici. E ilegal, dar costă 4-6 euro un gram.

Oamenii lucrează până la ora 14. Apoi mulți pleacă acasă. Sunt unii care mai lucrează de la 16 până la 18, dar nu toți. Dimineața toți merg la cafea la cafenelele din stradă. O cafea este 0.70-1 euro. Fetele de la cafenea îți învață fața și preferințele iar dupa ce comanzi 3-4 zile același tip de cafea, nici nu te mai întreabă. Îți aduc direct. Fain.

Au un președinte ales prin ianuarie care încă nu a fost investit în funcție, cică încă se numără voturile.

Corupția e foarte scăzută.

Traficul

Bă, mă așteptam ca pe o insulă unde tot anul este temperatuă constantă de 23-25 grade ziua și 17-19 seara, să folosească foarte multi motociclete. Sunt, nu zic nu, dar proporția e cam 50-50% mașini-motoare. Bicicletele sunt folosite mai puțin, sunt foarte multe dealuri și foarte abrupte, nu poți să le urci.

Benzina e foarte ieftină. Între 80 și 90 de cenți pentru benzina fără plumb de 95. 70-80 de cenți pentru diesel.

Locurile de muncă

Aici e singura problemă a insulei. Ei trăiesc cel mai mult din turism. Șomajul este undeva pe la 52% din câte am înțeles. Studenții își găsesc greu de muncă, mai ales că foarte mulți fac facultăți fancy, gen relații internaționale, drept, calculatoare și alte chestii nepractice. Cu toate astea, nu știu engleză. Dap, nici ăia tineri.

Cu toate astea, oportunități de business sunt grămadă. Dar sunt foarte comozi. Nu există business mai mare de 10-12 persoane. Și este loc de făcut bani, credeți-mă!

Taxele la stat sunt de 20%.

Am omis multe chestii, dar deja articolul e foarte lung. N-am scris chestiile pe care le poți face aici, pentru că fiecare face ce vrea. Eu, de exemplu, nu mă duc la muzee. Sau la aqua park.

Dacă aveți întrebări lăsați un comentariu și dacă mă pricep, vă răspund.

21 thoughts on “Despre Tenerife: mod de a trăi, cazare și distracție”

  1. -Un restaurant mai fancy cred ca ar rupe la turistii nemti si englezi.
   -O agentie, oamenii nu stiu sa isi vanda produsele si toate reclamele-s facute in WordArt.
   -O pizzerie care sa livreze acasa (gen Jerry’s pizza)

   Aproape orice care are reclama pe piata merge :) Oamenii astia nu fac reclama la nimic 😀

   1. Buna. As dori sa te intreb (daca ai cunostinta despre asta) daca se gaseste acolo de munca in domeniul medical (asistent medical) si daca o familie compusa din 3 persoane se poate intretine acolo din salariul acestuia, cel putin pt inceput. Multumesc.

 1. tare, destul de bine perceput Tenerife, dar se vede perceptia dinspre Nord. ca si diferente … sau chestii pe care nu le-ai putut vedea din Nord …

  mancarea este mai ieftina ca in Romania. in materie de supermarketuri, Mercadona e leader (chiar daca la unele produse Lidl are preturi mai ok). e mai ieftina si daca stii de unde si ce sa cumperi; de exemplu, ce rost are sa cumperi legume si fructe de la supermarket, cand poti cumpara de la aprozar, proaspete, mai ieftine. Da’ mai putine in Nord.

  Mai ieftin ca la aprozar, fiecare sat are propria piata agroalimentara. Producatorii locali au avantaje fiscale, fiind incurajati sa isi continue activitatea. Exista chiar si o agenda, cu zilele saptamanii in care, si unde, sunt organizate. Mai putin in Nord, unde sunt predominante asezarile de tip oras.

  La restaurante, e mai ieftin in Sud. Absurd, tinand cont ca e zona turistica, dar logic. Pentru a putea supravietuii valului de oferte all inclusive, restaurantele au trebuit sa scada preturile drastic. Sunt restaurante in care cu 6-7 euro, mananci, ceri take away ce ramane, si mai ai de o tura acasa. Si vorbesc de platouri stil mixed grill, mixed fish etcetera Cu vedere la ocean, nu in ceva grota … Sau restaurante cu specific canariot … in care eu nu am vazut picior de hamburger, ar fi o mare jignire.

  Cartofii … da, e un lucru normal pentru noi … pentru ei e traditional, au vreo nspe feluri, si nspe feluri de a le gati. Cu nspe sosuri samd

  Porcul e si el valoros in gastronomia locala … nspe specii, nspe feluri de preparare. De vietatile din mare, banuiesc ca nici macar nu are rost sa vorbim, e ceva normal. Iti si arata, din restaurant, de pe malul oceanului, ferma de pesti de unde a fost adus … in ziua respectiva. De obicei fac doua ture … una pentru pranz, una pt cina :)

  Ca business, restaurentele suna bine, dar prost. Te bati cu all inclusive, de cate stele vrei tu. De la 2 la 5. Greu. Plus, birocratia spaniola seamana cu cea romaneasca. Greu de deschis, greu de intretinut, greu de facut bani.

  Web Design … greu, dar nu imposibil. Pana prin 2008, nu au avut nevoie de reclama online. A venit criza … unii au facut, altii nu, altii au facut de proasta calitate… Cu noile “surprize” din ultimii ani (Egiptul cu revolutie, Grecia cu probleme economice, etc etc), afacerile si-au revenit. Asa ca, din nou, exista tendinta de a nu avea prezenta online, pentru ca nu au nevoie. Majoritatea prestatorilor de servicii au clienti prin agentii … deci ar fi doar o bataie de cap in plus.

  Ca si transport … da’ e greu cu bicicleta pentru omul de rand. Pentru transportul de zi cu zi. In schimb, pentru antrenamente, e plin. E drept, traseele nu sunt in partea de Santa Cruz, sunt mai mult in Vest si Sud, spre centru, adica Teide. In Nord, razlet, prin Anaga. Pentru transportul de zi cu zi … masini mici, care nu consuma, sau scootere. Evident ca exista din fiecare categorie, dar ma refer la omul de rand. Bus-uri … o gramada, nu le cunosc, folosesc bicicleta sau mersul pe jos.

  Oamenii … i-ai vazut foarte bine. Canario, mandrii ca sunt Canario, nu spanioli. Nu e bine/frumos, sa-i jignesti. Mandrii ca stiu sa se bucure de viata, mandrii ca zambesc mai tot timpul, mandrii de felul lor de a fi … si sincer, au de ce.

  In sud, chiriile au crescut, sunt pe la 6-700 un apartament cu un dormitor. Evident, conteaza zona, iar calculul se face de la zona cea mai apropiata de ocean, cu tendinte de scadere inspre dealurile din imprejurimi. Teoretic, fiecare sat are un centru pe deal, cu portiunea lui de coasta, inspre ocean. Ca sa fie echitabil la bugete.

  Cu job-urile, da, situatia nu e roz. Dar nici neagra. Depinde de om. Si cel mai mult conteaza sa fii om, nu cate si cum stii. De invatat, oricine invata, cine e bou, bou ramane.

  Ca si roman, e mai greu in Sud. In sensul ca sunt mai prost priviti de catre Policia, de care gen vrei tu. Mai ales toamna/iarna. Motivul: toti hotii romani din Palma, se muta in Canare. Ca acolo se cam intrerupe sezonul. Trist, dar adevarat. Au avut operatiunea “Dacia”, operatiunea “Dracula” … suna aiurea, dar cat timp esti ok si cu actele in regula, te pot verifica 10 patrule, ca tot ok ramai. Dar ca si munca, business … odata ce demonstrezi ca esti ok, oamenii nu te vad ca un roman. Doar ca om. Oricum e un talmes/balmes international, so, who cares ?

  Oricum, frumos articolul, si e clar ca e greu de acoperit toate aspectele … dar ca si o completare la ce ai scris tu, poate imaginea de ansamblu e mai aproape de ce ai fi vrut sa fie.

  Numai bine.

   1. dap :) . dar ai vazut foarte bine si realist, foarte multe lucruri. fara intentie de crtitica, doar completare, evident, din punct de vedere personal.

 2. PS Ca IT-ist …. indienii au acaparat piata. In materie de depanari, intretinere etc O sansa buna ar avea-o cei care lucreaza in telecomunicatii, echipele Telefonica de pe insula sunt slab pregatite (la nivel de ADSL, adica imbinari de fire de cupru) si se aduc echipe de pe continent pentru modernizare (fibra optica).

  1. Salve ,sti unde pot aplica,am diploma recunoscuta de tehnician retelistica,sudez fibra in romania de 10 ani.
   Poti sa -mi daii un mail sau pe unde sa aplic ,stiu bine engleza nivel tehnic.

 3. Deci … articolul si comentariile au venit la fix. Am in plan sa ma mut pe insula unde sa incep niste afaceri. Normal ca vin cu bani de pornire din Romania. Cred ca e imbinarea perfecta intre liniste – siguranta si clima decenta fara fluctuatii prea mati, cum a ajuns sa fie in Ro. Sunt tehnician in telecomunicatii si it-ist generalist deci nu cred ca as avea probleme nici ca angajat. Cautam de mult informatiile din articol si va multumesc pt ele.

 4. Salut!
  Numele meu este Cristian, am 50 de ani si intentionez ca in scurt timp sa ma mut in Tenerife (Santa Cruz). Am propria afacere (site-uri in administrare), deci nu depind de angajatori sau locuri de munca.
  In dorinta de a ma informa cat mai bine (desi sunt constient ca doar “experienta” la fata locului este relevanta), am citit foarte multe materiale, am intrebat diverse persoane care au fost in vacanta acolo si dincolo de extazul exprimat majoritar, am auzit si pareri oarecum “sumbre” referitoare la o stare infractionala mai putin vizibila (existenta in special pe celalate insule), de genul rapiri de copii, trafic de stupefiante etc.
  Am apreciat foarte mult randurile scrise de tine, si de aceea, in masura timpului de care dispui, ar fi interesant daca ne-ai impartasi ceva mai multe aspecte legate de “pericolele” insulei. Nu de alta, dar ar fi complet neplacut sa ne imaginam ca fugim de tiganii din Bucuresti si sa dam peste ei sau “fratii” lor uprgadati proveniti din alte natii.
  Multumesc anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *