mobra

Ghid: Cum cumperi o motocicletă?

E valabil și la scutere.

Pentru că am trecut prin procesul ăsta de două ori și mi-am dat seama că e mult mai greu să cumperi ceva cu 2 roți decât o mașină, m-am gândit să fac un mic ghid, poate ajută pe cineva.

Fie că trăim într-un oraș prea aglomerat, fie că ne apucă microbul mersului pe două roți, începem cu începutul (să ne convingem prietenele/soțiile/părinți că vrem motor):

1. Cercetarea

Dacă știm deja ce model căutam sau dacă doar căscăm gura, cercetarea e unul din cei mai importanți pași. Luăm toate anunțurile la puricat. Site-urile și forumurile de specialitate sunt pline de tot felul de oferte mișto. Există și câteva grupuri pe facebook unde găsești multe anunțuri de vânzare.

În timpul căutării trebuie să ținem minte câteva reguli.

 1. Nu există un preț mic pentru o motocicletă întreținută. Regula de aur. Nimeni nu vinde o mobră bună cu un preț prea mic. Diferența față de mașini este că motocicliștii sunt de multe ori pasionați, prețul lor nu scade foarte tare de-a lungul anilor și nu există “a fost folosită de o bătrânică care mergea cu ea la piață“. Deci dacă prețul e mult mai mic decât restul modelelor, fugiți.
 2. Multe anunțuri de pe olx sunt țepe, deci recomand forumuri de specialitate (1, 2)
 3. Dacă în anunț nu sunt prea multe chestii, și vedeți doar “Detalii la telefon“, ziceți pas.
 4. Nu vă entuziasmați. Aveți răbdare. Știu cum e, ai banii, vrei mobră și sari ca râma în piatră la primul atelaj găsit. Nu. Așteptați, să nu luați țeapă.

2. Short-list

Am găsit 5 anunțuri care sunt în buget, moto care ne plac, e cazul să mai căutam 5, chiar dacă sunt peste bugetul nostru. Vă explic imediat și de ce. Suni la oameni, să întrebi detalii, să vezi mobra, să o testezi.

 1. Primul lucru, și cel mai important!!! ACTELE. Nu întreba din ce an e, dacă a fost lovită sau altceva. Întreabă de acte. Din experiența mea, peste 60% din mobre stau prost la capitolul ăsta. Ba nu au acte, ba au pierdut talonul, ba nu au fiscal. Diferența față de mașini e că la motocicletă nu se plătește taxa de mediu (de prima înmatriculare/timbru sau cum îi zice acum), deci omul nu are niciun motiv să nu aibă actele în regulă, dar cum o motocicletă se fură mult mai ușor, actele sunt ignorate de mulți, mai ales în zonele rurale, unde nu îi verifică nimeni. La scutere e și mai grav, să ai un scuter cu acte în regulă e o mină de aur (costă vreo 800 de lei să înmatriculezi unul, de asta mulți trec peste). Dacă actele sunt în regulă, atunci poți să ceri detalii.
 2. Interesează-te de vânzător. Partea cea mai mișto e că motociclismul e o comunitate destul de mică și de unită (uneori). Așa că poți să întrebi alți rideri din orașul unde ai găsit mobra, de vânzător. Dacă nu cunoști pe nimeni, sunt grupuri pe facebook în fiecare oraș. Sau pe forum. Vor fi mulți care îți pot da detalii.
 3. Asigură-te că mobra nu a stat. Mulți se entuziasmează când aud că o motocicletă de 10 ani are 15.000 km. O motocicletă care stă e o motocicletă care îți va face probleme. Rezervorul ruginește, conductele și cablurile se deterioreaza (sau se crapă), contactele se oxidează, garniturile îmbătrânesc (de la furcă), lichidele își pierd din proprietăți.

3. Vizionarea

Încearcă, pe cât posibil, să nu te duci singur. Ia un prieten motociclist, de preferat un mecanic moto! Dacă nu cunoști pe nimeni, recomand să întrebi alți motocicliști dacă te pot ajuta. Am văzut că treaba asta se practică și sunt mulți care te vor ajuta ori gratis ori pe o sumă mică. Repet, comunitate mică, gata să se ajute unul pe altul. Dacă nu știi pe nimeni, facebook is your friend.

La vizionare trebuie să ții cont de câteva chestii foarte importante: Starea generală a mobrei, să nu fi fost lovită (cadru îndoit, fura strâmbă, jug strâmb etc), motorul să sune bine, lanțul să fie uns, instalația electrică să fie ok. Chestii pe care cineva pricepul la moto le poate vedea destul de ușor. Mobra se ia la probă, să ruleze bine. Partea asta seamănă foarte mult cu cea de la mașini, deci cred că e destul de clar. Recomand să nu o luați pe loc, decât în cazuri excepționale (știți vânzătorul, de exemplu). Mai uitați-vă, mai așteptați o săptămână. Chiar dacă găsiți o ofertă de nerefuzat, unde proprietarul se grăbește și mobra e ieftină, mai stați. Sunt mari șanse să regretați alegerea făcută, și mai bine dați 20% mai mult pe o altă mobră care să meargă foarte bine decât să stați cu ea mai mult pe cric decat pe stradă.

Când vă luați inima în dinți și vă hotărâți pe una, faceți actele și gata!

———————-

Țineți minte câteva chestii înainte să vă luați o mobră:

 1. Echipamentul este foarte scump. De cele mai multe ori costă între 50-100% din prețul motocicletei. Un echipament complet costă între 800 și 2-3.000 euro. Ca exemplu, un echipament de început, decent, bun și nu foarte scump, cum a fost în cazul meu: Geaca – 2-400 euro, casca – 150-300 euro, mănuși – 50-150 euro, pantaloni: 50-150 euro, ghete – 100-250 euro. Dacă aveți și pasager, toate se dublează. Deci puneți niște bani deoparte și pentru asta, și nu uitați că echipamentul vă poate salva viața. Nu există airbaguri, centuri de siguranță sau o cușcă de metal.
 2. Accesoriile trebuie cumpărate. Partea de care cei mai mulți uită. Ai nevoie de o husă – 50 de euro, un lanț – 50 euro, o alarmă sau un disk lock – 50-100 euro. Mobrele nu se fură foarte des, contrar legendelor urbane, dar e mai bine să o legi decât să o cauți.
 3. Loc de iernat. Dacă stai la bloc, e bine să te interesezi unde ai putea să o pui iarna, dacă nu ai garaj. Din nou, recomand apelarea la comunitatea moto. Sigur e cineva care te poate ajuta cu un loc cald pentru mobra. Te costa între 50 și 200 de lei/lună.
 4. Întreținerea. După ce ai luat-o, partea asta e cea mai importantă. Pornind de la ungerea lanțului (săptămânal sau o dată la 500 km), cauciucuri, ulei, filtre, kit de lanț, toate costă. Mult! Eu consum un tub de spray de uns lanțul și unul de curățat pe săptămână. Asta înseamnă 80 de lei. Pe lună, strâng 320 de lei doar pentru lanț. Sunt mulți care nu îl ung des, dar prefer să am mobra în stare perfectă de funcționare. Plus ulei schimbat de două ori pe sezon, întins lanț, sincronizat carburatoare, curățat filtru de aer. Toate costă.
 5. Piesele de schimb. Aici să te ții bine. Crezi că la o mașină costă mult? Un disc de frână costă 300 de euro. Și am două pe față. Deci 600 de euro doar discurile de frână. Aici vă veți mulțumi că ați luat mobra cu 300 de euro mai scumpă, dar întreținută, și nu aia mai ieftină dar de care nu erați sigur. 

Per total, o motocicletă nu este mai ieftină decât o mașină, dar vă duce mult mai repede din punctul A în punctul B, chiar dacă nu depășiți limita de viteză. Nu trebuie să mergi cu 200, ci te ajută mult faptul că poți să depășești ușor coloanele de mașini (pe DN1, Valea Bogății, Cheia etc), nu trebuie să stai în spatele TIR-urilor, care fac coloană în spatele lor. Consumul, în general, la o mobră de 4-600cmc e între 4,5l/100km și 6l. Dacă mergi tare, consumă și mai mult. Dar experiența e unică.

Recomand motocicleta sau scuterul celor care nu vor să care o tonă după ei în fiecare dimineață pâmă la birou.

—————————-

Sper că v-a ajutat ghidul. Asfalt uscat!

 

6 thoughts on “Ghid: Cum cumperi o motocicletă?”

 1. Salut! Mersi pt articol. Si eu sunt in plin proces. Inclusiv obtinerea permisului. Stii ceva de Motomus? Am vazut ca au niste variante interesante. As vrea un Hornet 09-10. Ms

  1. De Motomus am auzit multe lucruri bune, am auzit ca oamenii sunt destul de seriosi dar au fost si cativa care s-au plans (normal). Dar in general, am vazut ca oamenii sunt multumiti.
   E faina Hornet-ul modelul ala, daca e si alb-perlat e chiar superba 😀

 2. Salut. Acum pot sa te numesc “coleg” de mobra :) . Cred ca sti cine sunt. Articolul este bunicel, ca si generalitati e chiar ok. Ai omis un lucru: cei care au experienta in moto stiu exact ce si cum sa caute, iar pentru cei carora le e adresat articolul primul ( si cel mai important lucru ) este CE MOTOCICLETA sa cumpere. Ma refer aici in primul rand la capacitate cilindrica si putere, precum si la felul motocicletei. De regula alegerea mobrei de catre un incepator se face dupa regula “aia i-mi place” . Nu e total gresit dar nici bine. In primul rand trebuie sa tina cont la ce o intrebuinteaza, la cat poate el si … cat poate mobra. Daca lucrurile asrea sunt stabilite corect urmeaza pasii descrisi de tine. Asfalt uscat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *