Ce se întâmplă cu filmele românești?

bahmu

Dacă ar fi să aleg, m-aș uita toată ziua la filme românești, atât de mult îmi plac.

Ei bine, am avut ceva vreme să mă uit la astea mai noi, că n-am apucat până acum. “Eu când vreau să fluier, fluier“, “Poziția copilului“, “Moartea Domnului Lăzărescu” și încă câteva. Filme lăudate de foarte mulți oameni, cu premii pe la diverse festivaluri internaționale. Poziția copilului, de exemplu. Mă uitam la el, și așteptam. Așteptam să se întâmple ceva. Adică să inceapă acțiunea. Și erau cadre de minute întregi în care doamna stătea și iși aprindea țigara, după 10 minute reușea și mai durau cam 15 minute până iși amesteca in cafea, totul într-o lumină proastă, difuză, misterioasă, de bar. Și la un moment-dat zice replica, care te aștepți să fie genială, din moment ce a durat atât până a ieșit: “Să nu mă mai cauți niciodată!“. Și pleacă. Oricum filmul ăsta mi se pare o reinterpretare a filmului Accident din 1967, doar ca filmat mult mai prost cu camere mult mai bune.

Cadre foarte lungi, filmate din același unghi, care durează o eternitate, cadre nesemnificative. Când fugea Silviu pe câmp de jandarmi, era o singură cameră care l-a filmat până a ajuns așa de departe încât camera nu il mai prindea. Cadru care a durat cam 3 minute, 3 minute in care un nene fugea pe câmp si atât. Niciun alt unghi, nicio dinamică in scena. Și mai sunt alea de la masă, care sunt la fel de delicioase.

Înainte, deși camerele erau net inferioare și montajul se facea tăind din bandă, filmele erau mult mai bune. Cred că e vorba de regie aici.

Nu e greu să te uiți la B.D și să furi puțin tehnica de acolo. Chiar dacă actorii nu au calibrul ăla, măcar să nu fie foarte plictisitor.

2 thoughts on “Ce se întâmplă cu filmele românești?”

  1. cinematografia romaneasca a apus de ceva vreme. astia din zilele noastre se straduiesc, dar nu le prea iese… pe de alta parte s-au schimbat si genurile, am trecut de la filme istorice, comedii si cele de actiune, la unele pe care nici nu stiu unde sa le incadrez. iar regizorii, scenaristii, o sa spuna ca iti trebuie cap sa patrunzi profunzimea mesajului transmis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *