spital

Oamenii care știu doar teoria

Oamenii cu care am lucrat în ultima perioadă sau oamenii care mă cunosc suficient de bine știu că evit să fac două lucruri: Să-mi dau cu părerea gratuit și să vorbesc din cărți

Sunt un băiat care a băgat nopți și zile să ajungă la un nivel decent. Nu mă laud, dar am lucrat cu tehnologii și pe proiecte care vor fi the new shit peste o scurtă perioadă. Și fac chestia asta cât pot de discret. Nu vorbesc despre munca mea decât foarte rar. Pentru că, de multe ori, pare o laudă arogantă. Și atunci prefer să tac decât să fiu considerat arogant.

Eh, am auzit de foarte multe ori, de la destui oameni care nu au absolut nicio legatură cu un anumit domeniu, sfaturi. Cel mai des aud sfaturi de “Cum să devii antreprenor” de la băieți despre care știu sigur că stau cu părinții la 30 de ani și singurii bani pe care îi fac sunt câțiva zeci de lei pe lună prin profitshare. Ei știu teoria. Aia cu “dacă nu riști, nu câștigi” sau alte clișee citite în orice carte de antreprenoriat. Am fost chemat de un băiat de genul la o conferință despre cum să te faci freelancer. El, 22 de ani cu un an jumate lucrat la o companie mică din București, concediat de curând. (credea că “freelancer” e sinonim cu “concediat”)

Și stau, mă uit la ei, și nu reușesc să îmi dau seama de o chestie: Băi, cum poți să dai sfaturi despre ceva când tu nu ai nici măcar o legătură cu treaba aia?

Am văzut un vlog acum 2 minute de la un băiat care, sincer, îl văd speaker la conferințe, dar nu mi-e clar cu ce se ocupă. Aș vrea să aud, punctual, cu ce se ocupă, dar n-am avut ocazia niciodată. Doar generalități “consultant pe partea de online pentru companii și persoane“. Atât. Bine, bă, dar punctual, ce consulți? Ce companii? Ce persoane? Ceva rezultate ai? Ceva campanie mega-cool ai? Sau doar să dai exemple de la ăia de afară știi?

Uite ăștia din State ce au făcut fără buget, putem să facem și noi. Dar noi nu putem să facem, că știți, la noi e piața diferită, utilizatorul interacționează altfel, piața trebuie educată, ne trebuie buget de 10k și trebuie să vă consult cel puțin 6 luni înainte să începem.

Și știți care-i ironia? Că am cunoscut CEO de companii care au trecut pe la consultanți de genul și erau “Bă, eu nu mai fac niciodată așa ceva. M-am dus la ăla, i-am dat 6 luni bani, mă ducea cu preșul și n-a ieșit absolut nimic.” N-am absolut nimic cu consultanții. Și eu fac treaba asta. Am făcut-o. Eu vin cu ani de experiență, un portofoliu de clienți și date de contact de la fiecare. Vrei să-i suni să-i întrebi cum am lucrat? Bagă. Sună-i. Le zic clar: Am lucrat pe proiectul X și Y, eu m-am ocupat punctual de Z și am avut grijă să ajungem la rezultatul Q în 3 luni. Prin contract. Nu iese? Nu primesc banii. O facem exact cum zic eu, sau nu o facem deloc. Că de asta ai venit la mine.

Am fost în ultima perioadă cu unul din clienții mei la o conferință. Super-eveniment, oameni cu ceasuri scumpe la mână, trenduri și bășini. Mulți dintre speakerii prezentați pe site erau lângă texte gen “Antreprenor de succes cu zeci de ani experiență, business în creștere, lider de piață, inovație”. În timp ce angajații lor lucrează ore suplimentare și nu primesc concediu legal. Sau alții care inovează dar nu-și plătesc facturile către colaboratori.

E drept, nu știu mulți de toate detaliile astea. Eu evit să le aflu, dar cumva lumea asta e mică și să auzi de la un CEO de companie că “Bă, uite-l pe X, nu-mi plătește facturile de 6 luni” în timp ce X povestește la conferință cum are el 150% creștere pe an… parcă e de porc.

Evident, nu cunosc toate detaliile relațiilor de business ale unor oameni, de asta de cele mai multe ori mă feresc de discuții de genul (bârfă), dar când vă ani la rândul oameni pe la conferințe de care știu sigur că n-au făcut nimic notabil, apoi mă invită să învâț de la ei, parcă simt așa un nod în stomac.

Un băiat îmi cerea sfaturi despre cum să organizeze o conferință de UI/UX. Nu mulți știu ce fac oamenii din domeniul ăsta și el a mizat mult pe asta. Intrarea: 100 de euro. L-am întrebat ce experiență are. Păi, a mai făcut câteva site-uri în timpul liber și a citit multe articole. Ghinionul lui? Știu exact cu ce se mănâncă domeniul ăsta. Am făcut și UI și UX pentru proiecte/device-uri care acum sunt doar ca prototip cât și pentru cele mai utilizate platforme (iOS/Android/TVos etc) cu oameni de pe dincolo care au zeci de ani experiență în zona asta. I-am zis că nu are suficientă experiență nici măcar să facă o conferință gratis, d-apăi pe bani. Și că o să dea greși. Mi-a zis că nu mă pricep eu la asta, că el a mai făcut o conferință și lumea a venit.

Am fost invitat să vorbesc la ceva conferințe. Unele mai ok, altele mai dubioase. Am refuzat mereu. Și am făcut-o din două motive:

  1. Mi-e teamă că vor fi oameni în sală care știu mai multe decât mine.

Am ceva experiență, dar dacă vine unul mai experimentat? M-aș simți eu prost să știu că omul ăla a venit și nu a aflat ceva nou de la mine.

2. Eu nu sunt vorbitor. 

Eu știu să fac chestii. Nu știu teoria aia din cărți, că am învățat prin practică și greșeli, dar nu știu cum să le explic așa frumos ca un scriitor. Și atunci, pot foarte bine să arăt cu exemple/teste/fail-uri, dar nu știu să prostesc ascultătorul că știu ce zic, când de fapt sunt doar generalități. Se vede chestia asta și pe blog. Nu știu să-mi structurez informația așa de bine și uneori nu se înțelege perfect ce vreau să zic. Dar na.

N-am dat nume în articol că nu vreau să fie un atac personal, ci articolul ăsta voiam să-l scriu de o bună perioadă, așa mă mai descarc și eu :)

 

8 thoughts on “Oamenii care știu doar teoria”

  1. Sincer, te înțeleg perfect le cele două puncte de la final 😉 Totuși:
    1. Întotdeauna înveți ceva nou. Care este problema dacă înveți și de la un invitat din sală? Mi s-a întâmplat :) “Îmi pare rău, nu știu” este un răspuns perfect valabil, atâta timp cât te ții de cuvânt și revii cu răspunsul mai târziu, chiar și în particular cu un email, de exemplu.
    2. Nici eu nu sunt orator :) Dar am observat că oamenii apreciază exemplele practice, care vin în mod evident din experiența personală a prezentatorului, mai ales atunci când sunt povestite direct, fără înflorituri și fără un stil foarte formal. Just be yourself :)

  2. oamenii de care spui au trecut de mult timp peste jenă și moralitate. te mint în față fără jenă, fură, jignesc, bârfesc, pentru că alternativa e să moară de foame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *