merally

Oficial, sunt pilot.

De mic mă știu pasionat de condus, mașini, viteză și roți încinse. La un moment-dat, ăsta a fost visul meu: Să fiu pilot de raliu. Dar am știut că n-o să se întâmple niciodată, în motorsport ai nevoie de bani mulți. Eu nu-i aveam. Nici familia mea.

Dar am reușit să merg să fac școala de pilotaj sportiv, care e primul pas spre raliu/coastă. După ce am cerut câteva recomandări pe facebook, am ales Autocrono din Sf. Gheorghe. Și mi-a plăcut alegerea făcută.

Școala, deși are 2 zile, conține o grămadă de informații pe care nu le știam. De reținut că aveam deja un background despre condusul sportiv, știam transferuri de mase, abordarea virajelor și circulația mâinilor pe volan de la un curs de conducere defensivă dar și din exercițiu propriu. Cu toate astea, a fost destul de solicitant.

La partea de teorie înveți cam tot regulamentul FRAS dar și chestii care te pun pe gânduri, de exemplu cum să te pregătești de un impact (inevitabil în raliu).

Apoi partea practică, și cea mai distractivă, este în mașină. Cei de la autocrono au două variante: Cu mașina personală-350 de euro, sau cu mașina școlii (Golf 2 1.9TDI, 220cp, de raliu) – 600 euro. Eu am ales cu mașina școlii, că eu n-am mașină personală.

În prima zi faci ture de circuit de te plictisești, până îți intră bine în cap cum trebuie să circule mâinile pe volan.

A doua zi noi a trebuit să abandonăm, din cauza casetei de direcție care s-a gândit să pocnească fix când începeam recunoașterile pe traseul virajat de la Șugaș Băi. A, și arborele cotit care s-a rupt/strâmbat. Dar mașina a fost reparată și s-au schimbat anumite setări (s-a lăsat suspensia mai moale, schimbat anvelope) și totul a fost perfect.

Am făcut abordarea virajelor, topografia traseului, zone de frânare, accelerare și am urcat ritmul din ce în ce mai “tinerește”.

Cel mai ciudat când mergi cu un navigator mi se pare faptul că trebuie să ai încredere deplină în el. Tu nu vezi virajul, nu știi cât de strâns este, dar dacă el zice “gaz deschis”, tu dai a patra și calci accelerația, deși instinctul îți zice să o lași mai încet, că nu vezi curba. Atunci am înțeles de ce vorbeau piloții de “curaj”.

Acum nu mai am nevoie decât de o mașină de raliu. Prețurile la un gata preparată încep de la 3.000 de euro plus alte cheltuieli la fiecare etapă, deci dacă știți vreo companie pe care o încurcă niște bani (oricâți), eu sunt bucuros să îi primesc contra reclama 😀 . 

Domul profesor, căruia îi mulțumesc pentru răbdare, sfaturi și indicații zicea că talent am, mai am nevoie doar de susținere financiară și mult antrenament, dar trebuie să încep de undeva.

2 thoughts on “Oficial, sunt pilot.”

 1. Cgs romania
  Autoliv
  Grupul Inna sau shefller cum ii cheama.
  Tell security ( proprietarul e pasionat de raliu)
  Scoala Casadi ( proprietarul se da la raliul mare minim 3 etape/an)
  Lustic invest
  Urban invest
  Coresi
  Aro hotel
  Prems ( fac seifuri, au prea multi bani :)) )
  Casa Nobel
  Primaria Brasov ( lol dar e o posibilitate )
  Continental
  Preh
  Duvenbek
  Hutchinson

  Cam astea in vin in cap :))
  E posibil sa nu le fi scris pe toate corect, se mai intampla.

  Succes maxim.

  ( sunt suporter coasta, merg regulat la probele din apropiere, teliu rullz, rasnov si poiana rocks :) )

  Cu toate ca ma apropii vertiginos de 30 de ani ma gandesc sa fac si eu acel curs.
  Poate ne intalnim pe traseu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *