first-car

Prima mea mașină de raliu

De când mi-am luat licența de pilot m-am tot uitat după ce mașină aș putea să-mi cumpăr. Piața e destul de mică, aveam doar câteva opțiuni. M-am tot uitat după o mașină de buget redus, pentru că sunt la început și fac toată treaba asta, care nu-i deloc ieftină, pe banii mei. 

În plus, nevând experiență, mă aștept să sar în șanț cu mașina, sau să dau cu ea de un cap de pod. Nu știu exact cum mă voi comporta eu sau mașina în regim de concurs.

Jucăria e un Opel Corsa B din 1994, refăcută în 2015, cu rollcage, scaun scoică, centură in 5 puncte, volan momo, geamuri din plexiglas, bateria în interior, evacuare dreaptă, filtru sport, suspensie reglabilă și ușurată până la 750kg. Am ales un motor mic, ca să intru la grupa H1, unde sper că am mai multe șanse, mai ales la început.

Mașina e vicecampioană în 2015 la Hășdat și campioană în 2014. Teoretic, ea poate. Practic, voi vedea. Sâmbătă am scos-o la un mic test. Cu cauciucuri de vară pe zăpadă nu puteam face nimic. Cu cauciucuri de iarnă trăgea, dar nu stătea bine pe drum, rupea aderența de nebună. Dar am testat puțin suspensia pe “macadam” și mi se pare ok. test

Mașina mai are nevoie de o servisare completă (filtre, ulei, lichide, frâne etc), două seturi de anvelope. Scaunul trebuie mutat pentru poziția mea la volan (acum sunt prea aproape de volan), ceea ce înseamnă că trebuie să tai suporturile actuale și să sudez altele.

Dacă fac toate astea, pe 29 ianuarie sper să particip la prima competiție, la Promo Rally Brașov, pe circuitul de la Prejmer, unde o să pot vedea ce și cum știe mașina, ca mai apoi să încep anumite reglaje la suspensie, frâne și anvelope.

Până în aprilie, când începe coasta, am 3 ediții de promo rally, timp suficient să mă împrietenesc cu mașina și să mă pregătesc pentru urcatul la deal, unde orice greșeală te poate duce în prăpastie.

Pe viitor am în plan injectoare de 1.8 cu ecu stand-alone și sper să mai urce puțin puterea. Dar asta înseamnă o învestiție pe care nu mi-o permit momentan. E greu să trăiești, să muncești și să bagi bani în mașină în același timp.

hasdat

De aceea am nevoie de un sponsor. Sau doi. 

Am spațiu pe mașină, spațiu pe blog și voi face video-uri de la fiecare cursă la care o să particip. Dacă știți pe cineva care vrea să susțină o tânără speranță, dați un semn :)

Eu momentan vorbesc cu oamenii, dar e foarte greu la început să primesc bani. Dar stați aproape, vă voi ține la curent cu evoluția pe categoria de pe blog: Raliu. 

 

3 thoughts on “Prima mea mașină de raliu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *