Tutorial: Cum sa faci automotive photography

Observ un trend in ultima perioada. Nu stiu daca e bine sau nu, dar tot mai multi oamenii care si-au luat un aparat foto mai mult sau mai putin bun se apuca de fotografiat masini. Repet, nu stiu daca e bine sau nu, dar observ acelasi pattern, pe care il descriu mai jos.

1. Se face poza

Nu prea conteaza unghiul, contextul, masina, camera, focalizarea etc. Nu conteaza mai nimic, la primul pas. Eu, de exemplu, am facut poza cu telefonul.

2. Se umbla la contrast

Da, editarea in Photoshop face diferenta intre un fotograf bun si unul excelent. Nu exista fotograf prost, ci doar fotograf fara o camera.

In primul rand se umbla la contrast pana arata bine. Nu trebuie sa sarim gardul, desi nu e exclus, ci doar sa dam impresia ca avem o lentila buna, care scoate poze color. Astea prind la public. Nu conteaza ca poza e miscata, ca e facuta din mers. Repet, importanta e editarea.

3. Adaugarea de efect

Asta e un pas destul de important. Luam un brush mare si dam cu putin galben peste poza, sa dea impresia ca undeva in spate avem un soare. Sau sa para poza mai colorata, lumea apreciaza o poza colorata. Putin alb peste, sa para lumina naturala si ne jucam cu proprietatile layerului, pana arata bine. Vivid Light merge de minune de obicei.

4. Adaugarea logo-ului

Asta e cel mai important pas! Atentie, sa nu-l omiteti! Se ia un font dragut si scriem Nume + Pronume + Photography. Cuvantul “Photography” face totul “oficial” si lasa impresia ca luam totul in serios, ca suntem profesionisti.

 

5. Detaliile

Asta e un pas optional, dar stim ca detaliile fac diferenta. Daca vrem sa iesim din multime, trebuie sa ii dam un “final touch” (trebuie sa folosim cuvinte in engleza, pare ca suntem profi). Eu am ales un blur de neam-prost, fara nicio legatura cu perspectiva pozei. Conteaza doar sa arate bine.

Si gata. Urcam poza pe facebook, instagram si 500px, unde ne trebuie un cont cu Nume + Prenume + Photography. Eventual si un “Official” si ne putem bucura de succes.

//Acest post este un pamflet si trebuie tratat cu a-tare.

Nu le reprosez nimic incepatorilor, as vrea sa le transmit un mesaj subliminal celor care insista ani de zile cu fotografia, desi nu evolueaza deloc. Nu invata absolut nimic pe parcursul anilor. Ei doar isi cumpara camere scumpe (ca au auzit ca o camera face diferenta), folosesc des cuvantul “Trag” pentru a exprima apasarea unui buton si nu inteleg ca s-ar putea sa nu fie de ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *